[18+] Dwa niekoncernowe piwa – Żytnie i Miodne

Posted: 2010/05/16 by wildwezyr in Piwo i okolice
Tagi: , , , , , , , , , , , ,
Piwo żytnie - Browar Konstancin

Piwo żytnie - Browar Konstancin

Piwo Miodne - Browar Kormoran

Piwo Miodne - Browar Kormoran

Dziś dwa piwa

Pierwsze piwo – Piwo Żytnie z Browaru Konstancin. Choć nie dowiemy się tego ze strony samego browaru, bo tam po prostu o swoim własnym piwie nie raczyli napisać, to jest to piwo typu Roggenbier, czyli taki jakby ciemny pszeniczniak (Dunkelweizen), ale zamiast pszenicy – żyto. Smak bardzo sympatyczny. Po dużo więcej informacji odsyłam do zalinkowanego już powyżej bloga browar kopyra „piwo i piwowarstwo domowe”, jeżeli nie na samego producenta, to przynajmniej na blogerów można liczyć (z tego bloga pochodzi też obrazek).

Druga sztuka – Piwo Miodne z Browaru Kormoran, ma już na szczęście swoją stronkę u producenta. A oto co pisze sam producent:

Kilka miesięcy prób by dać odpowiedź na pytania: piwo jasne czy ciemne oraz jaki miód: lipowy, wielokwiat czy może gryczany?
Lipowy w jasnym, a szczególnie w ciemnym był za delikatny. Gryczany oczywiście był tak intensywny, że trudno było doszukać się obok jakiegokolwiek jeszcze smaku, a przecież to nie miód pitny tylko piwo. Pozostał wielokwiat – z ciemnym współgrał idealnie: lekka słodycz miodu i kawowo-czekoladowe nuty z ciemnych słodów. Dostawca miodu mieszka i zbiera miód na Warmii. Tradycje pszczelarskie w jego rodzinie sięgają roku 1925.

Czyli Miodne to piwo ciemne z miodem. I faktycznie – do ciemnego miód moim zdaniem lepiej pasuje. Tu też potwierdza moja żona – jeżeli kogoś interesuje częstowanie kobiet piwem, albo doczytał do tego miejsca, jest kobietą i ma ochotę napić się ciekawego piwa 😉 – polecam!

Strony browarów mają swój smaczek – są brzydkie, jakby sprzed 10-ciu lat? Ale dobrze, niech takie będą. W tym też się różnią od często wymuskanych stronek koncernówek. Ważne co tam piszą, ważne jak te piwa robią!

Czym produkcja piwa w Browarze Konstancin różni się od masowych produkcji

Nie gonimy za ilością kosztem jakości. W odróżnieniu od piw z masowych browarów stosujących metodę „high gravity”, czyli produkcji warki o wysokim ekstrakcie, a następnie, w procesie rozlewania do butelek, rozcieńczania jej wodą z dwutlenkiem węgla, nasze piwa są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą – czyli każdy rodzaj piwa jest warzony w osobnych kadziach, jak dawniej.

W Browarze Konstancin nie stosujemy sztucznego przyspieszania fermentacji, które skraca cykl produkcji, by zwiększyć wydajność browaru. Niektóre nasze piwa leżakują nawet do 60 dni by nabrać charakteru. Zależy nam bardziej na jakości, ponieważ jesteśmy przekonani, że nasi klienci są warci wyjątkowych produktów.

W przypadku piw niepasteryzowanych Browar Konstancin nie stosuje procesu nagrzewania piw , wydłużajacych termin przydatności napoju,  nie uznajemy też dodawania konserwantów. Dlatego nasze piwa niepasteryzowane (Dawne, Zdrojowe Niepasteryzowane, Mazowieckie Niepasteryzowane) zachowują one wyjątkowy charakter prawdziwego piwa. Również dlatego to piwo ma skrócony termin przydatności określony przez samą naturę.

Oczywiście gusta są różne. Jednym to posmakuje, innym niekoniecznie. Ale nie o to chodzi! Chodzi o świadomość, że poza głównym nurtem (main stream), czyli piwami koncernowymi produkowanymi na wielką skalę, w ramach marek należących do wielkich koncernów, z wielkimi budżetami reklamowymi, z których jedno smakuje prawie zawsze jak dowolne inne, jest grupa małych browarów, którym się chce robić coś innego. Coś o oryginalnym smaku, coś nad czym posiedzą dłużej, warzą to potem dłużej, na koniec zapłacić trzeba drożej, ale przynajmniej jest coś innego.

O kompromitacji zielonego niepasteryzowanego Kasztelana już pisałem. Z ciekawszych piw, pisałem w różnych miejscach m. in. o:

Polecam się na przyszłość i życzę sobie i Wam, aby było co wypić i o czym napisać w przyszłości.

Reklamy
Komentarze
  1. […] wpis o dwóch mniejszych browarach i ich dwóch piwach. Na obrazku widać o czym będzie mowa. Zapraszam do czytania. This entry was posted in Zwykły wpis and tagged brzydkie, ciekawe, dobre piwka, koncernowe, […]

  2. max pisze:

    lubię te Twoje testy 🙂

  3. wildwezyr pisze:

    Chętnych do poczytania komentarzy i/lub zabrania głosu w dyskusji zapraszam tu:

    http://www.google.com/buzz/wildwezyr/9cMGVEmCCkH/18-Dzi%C5%9B-o-dw%C3%B3ch-piwach-%C5%BBytnie-i-Miodne

  4. whitlock pisze:

    Niedawno zainteresowała mnie tematyka piwa. I na wstępie pytanie: gdzie w dużym mieście (tu: Kraków) można kupić „niekoncernowe” piwa ? Chodzi mi o konkretne miejsca. Czy może takie piwa typu Morawskie, są dostępne tylko i wyłącznie w rodzimych regionach ? Nie zamierzam poprzestać na czytaniu forów, czy artykułów takich jak ten.

    • wildwezyr pisze:

      Ja mieszkam w Warszawie, ale zakładam że w Krakowie czy innych miastach jest podobnie. Te piwa kupuję w małych sklepikach – nie w każdym są, ale jednak w wielu. Często trafiają się w różnego rodzaju tzw. mini-delikatesach. Dodatkowo można poszukać u siebie w okolicy sklepu typu „dom piwa”, „świat piwa” itp. – tam powinni mieć.

  5. […] wpis o dwóch mniejszych browarach i ich dwóch piwach. Na obrazku widać o czym będzie mowa. Zapraszam do czytania. Kategorie:Piwo i okolice Tagi: brzydkie, ciekawe, dobre piwka, koncernowe, konstancin, […]

  6. Sabina CULZ, Gdańsk pisze:

    IRL KRAKÓW.
    Wymieniony wyżej napój ZAWSZE wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania.
    Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Problem może wystąpić dopiero w przypadku kumulacji toksyn, tj. gdy wypijamy więcej niż 2,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE.
    Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA.
    PIWO, to napój po którym się nie tyje, to OCZYWISTE !!

    • Maciej pisze:

      po samym piwie się nie tyje. pomijam to 250kcal wynikające z alko. problemem(może i nie:)) jest składnik w chmielu – lupulina , to ona odpowiada za ogromne pobudzenie aptetytu. A jak się włączy Pacman to nie ma zmiłuj

      • wildwezyr pisze:

        soki mają też około 250 kcal na pół litra (czyli 50 kcal / 100 ml) i podobno jednak nieco tuczą. tzn. gdy się jest na diecie – warto soki wyeliminować. tak słyszałem… ale pewnie gdy się na diecie nie jest – picie soków nie powoduje znaczącego tycia, więc piwo – samo w sobie – też nie.

        ale niestety – jak się pije piwo, to się zazwyczaj coś je, podjada itp. i zazwyczaj nie są to niskokaloryczne przekąski, a wręcz odwrotnie – jakoś tak bardziej do piwa smakuje „coś konkretnego” ;-).

  7. […] może na koniec o jakich piwach już pisałem: Brackie Mastne (czyli „wypasione”), Żytnie (browar Konstancin), Miodne (browar Kormoran, te też dobre dla kobiet), Kasztelan niepasteryzowany […]

  8. Maciej pisze:

    Co do piw miodowych, mi osobiście nie podchodzą słody karmelowe (ciemne piwa) + miód=za słodko . Browar Fortuna również warzy takie piwo Ciemny smok bodajże… Prawdę mówiąc chyba każdy mały browar ma w swoim portfolio piwo miodowe, Prekursorem takiego piwa w PL jest Ciechan i w mojej opinii Ciechan Miodowy jest najlepszym piwem z miodem – faktycznie miodem 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s